Deze regels gelden sinds tuinseizoen 2023.
Toegankelijkheid
- Uitsluitend toegang voor leden.
- Niet-leden en kinderen hebben alleen toegang onder begeleiding van leden.
- Honden hebben, mits aangelijnd, alleen toegang onder begeleiding van leden.
- Het park is alleen toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
- Bromfietsen, scooters, auto’s, en aanhangers alleen plaatsen op het parkeerterrein.
- Het houden van kippen, konijnen en andere dieren op de tuin is niet toegestaan.
- Het toegangshek sluiten, als het volkstuincomplex door u / jou als laatste tuinder wordt verlaten.
- Het betreden van andermans tuinen is zonder toestemming verboden.
Inrichting
- Bij het inrichten van de tuin dient er rekening gehouden te worden met de schaduwwerking op andermans tuinen.
- Fruitbomen en struiken dienen minimaal 1,5 meter vanaf de tuinafscheidingen van de aangrenzende tuinen geplant te zijn. Overhang naar andere tuinen dient tijdig gesnoeid te worden.
- Tuinafscheidingen niet direct plaatsen tegen de tegels van de toegangspaden.
- Geen tuinafscheidingen van prikkeldraad of doornhagen te maken. Aardappels moeten elk jaar verplaatst worden. Om de vier jaar mag het weer op de 1e plek gepoot worden. Hou bij waar je elk jaar je aardappels poot. Tegen fytoftora (aardappelziekte) dien je je aardappels te behandelen. Indien het om resistente aardappels gaat, hoeft er niet gespoten te worden.
- Het plaatsen van opstallen (tuinhuisje, schuurtje) is niet toegestaan.
- Platglasbakken en gereedschapskisten mogen niet hoger zijn 80 cm.
- Compostbakken, – containers en composthopen mogen niet hoger zijn dan 100 cm.
- Het plaatsen van een kweekkas kan onder bepaalde voorwaarden, mits met instemming van het bestuur. De kas mag maximaal 18m2 zijn met een hoogte van ± 2,5 meter.
Onderhoud
- (Fruit)bomen, struiken, bloemen dienen zodanig onderhouden te zijn, dat de algemene toegangspaden geheel vrij zijn.
- Fruitbomen en andere begroeiingen mogen maximaal uitgroeien tot 3 meter hoogte.
- Geen takken laten overhangen naar aangrenzende tuinen. Indien er toch overlast is, van overhangende takken, meldt dit dan bij het bestuur. Bestuur neemt contact op met de desbetreffende tuinder. Indien tuinder van de overhangende takken zelf niets onderneemt, krijgen de naast gelegen tuinder toestemming van bestuur om deze takken te verwijderen. Zonder toestemming niets verwijderen van andermans tuin.
- Alle aangrenzende toegangspaden dienen onkruidvrij te zijn.
- De tuin dient zodanig onderhouden te worden, dat onkruid niet overwaait naar andere tuinen. Meld klachten over onkruid aan bestuur, niet in de groepsapp. Bestuur gaat het bekijken en beoordelen. Indien onkruid niet verwijderd wordt, volgt een waarschuwing met een tijdlimiet. Indien het onkruid niet binnen tijdslimiet is verwijderd, volgt een 2e waarschuwing. Heb je een gegronde reden dat je je tuin niet kunt onderhouden, overleg dit dan met het bestuur. Anders kan het zijn dat je je tuin dan kwijt bent.
- De tuin dient zichtbaar onder controle te zijn. Rommel, (tuin)afval, tegels, puin e.d. zo veel mogelijk uit het zicht houden of afvoeren of composteren. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij paragraaf e.
- Men dient te spuiten tegen fytoftora (aardappelziekte) bij niet resistente aardappelen en tomaten rassen.
- Indien er aardappelziekte is geconstateerd, dient men direct maatregelen te nemen en het aan één van de bestuursleden te melden, zodat zij anderen kunnen informeren.
- Na de oogst dienen stokken, gaas en andere leimiddelen op ordelijke wijze te worden opgeborgen.
- Geen rommel, tuinafval, tegels, puin op de paden of elders op het tuincomplex te storten.
- Bij niet naleven van de regels, heeft dit gevolgen. Dit kunt u lezen onder het kopje maatregelen.
Maatregelen
- Indien je stopt met tuinieren en je tuin opzegt schriftelijk of per mail, dan dient het verhuurbaar opgeleverd te worden. Wanneer de vereniging meer kosten moet maken, dan het borgbedrag, om de tuin verhuurbaar op te leveren, worden de kosten verhaald op de vertrekkende tuinder.
- Opzeggen dient uiterlijk 1 maand voordat het nieuwe jaar begint. Na die datum ben je verplicht de factuur voor het nieuwe jaar nog te betalen.
- Facturen dienen binnen de gestelde tijd betaald te worden. Indien je een betalingsregeling nodig hebt, neem dan contact op met het bestuur.
- Bij niet reageren op meerdere betaalverzoeken kan de tuin onteigend worden.
- Facturen worden omstreeks februari van het nieuwe jaar verstuurd. Dit in verband met vaststellen tuinhuur (bestuur krijgt huur pas begin van nieuwe jaar door van de gemeente Haarlemmermeer) en contributie.
- Het kan zijn dat men zijn/haar tuin niet goed kan onderhouden met een reden, laat dit dan aan het bestuur weten. Indien het bestuur niet wordt geïnformeerd ondanks dat men 2 Deze waarschuwingen heeft gekregen, kan de overeenkomst met de volkstuin ontbonden worden.